Vuurwerkangst bij honden

Is december wel echt een feestmaand?

December is een feestmaand bij uitstek. Een maand die in het teken staat van familie, gezelligheid en gelukwensen. Voor veel honden betekent deze maand echter een periode van angst en stress, veroorzaakt door het vuurwerk. Medicatie


Vlak voor de jaarwisseling is medicatie een goede optie om uw hond prettiger deze periode te laten doorstaan. Overleg altijd met uw dierenarts welke medicatie u het beste kunt gebruiken.

Vermijdt het gebruik van medicatie die de stof acepromazine bevatten; dit stofje brengt uw hond weliswaar in een staat van verdoving, maar versterkt ook de geluidsgevoeligheid. Vuurwerkgeluiden komen dan nog indringender binnen terwijl uw hond door de verdoving geen uiting meer kan geven aan zijn/haar angst. Het gevolg hiervan is dat de angst alleen maar zal toenemen, en dat is iets wat u zeker niet wilt!

Zorg er dus voor dat u goed bent geinformeerd en wees u ervan bewust dat het gebruik van medicijnen alleen de symptomen van de angst (enigzins) bestrijden.

Natuurlijk kunt u zelf ook nog het een en ander doen om u bange hond zo goed mogelijk te begeleiden tijdens de aankomende vuurwerkperiode. Onze ervaren en gediplomeerde gedragstherapeuten informeren u graag!
 

Training

Wilt u de vuurwerkangst van uw hond echt verminderen/oplossen dan helpen wij u en uw hond daarbij graag middels een intensief trainingstraject.
Raadpleeg altijd eerst uw dierenarts om eventuele medische oorzaken uit te sluiten. Angst voor vuurwerk of andere harde geluiden kan namelijk veroorzaakt worden door ziekte of of misschien is uw hond belast met een aangeboren extra gevoeligheid voor geluid. Dit dient uitgesloten dan wel vastgesteld te worden alvorens we door middel van training proberen uw hond van zijn angst af te helpen.Het is van veel aspecten afhankelijk of de training zal slagen. Zo is de mate van angst is bepalend voor het tijdstip waarop u met de training kan beginnen. Daarnaast zijn zaken zoals het karakter van de hond, de geschiedenis van het ontstaan van de angst en de rol van de eigenaar van invloed. Door dit goed in kaart te brengen kan de training optimaal worden afgestemd en zal de kans van slagen toenemen.

Vraag om informatieRaadpleeg onze ervaren en gediplomeerde gedragstherapeuten alvorens u met deze training start.
Er zal altijd ruggespraak gehouden worden met uw dierenarts over de in te zetten therapie en eventuele ondersteunende medicatie.